Page 1 sur 1

Ethernet hum on Pi + i-Sabre V3

Publié : mar. 05 juil. 2016 23:31
par ArjenA
Tonight I finally got round to laying a new ethernet cabe from my switch to my audio set. Wifi takes a lot of power on the Pi and I heard of cases where it interferes with the sound.
However, when plugging in the ethernet cable I get an audible hum. Could this be a ground loop of sorts? I don't have a non shielded cable here long enough to reach the switch, but before I go out and get one I would like to know if anybody else experienced something like this. The cable I use now is a Cat6 shielded cable with the metal casing on the plug connected at both sides.

Re: Ethernet hum on Pi + i-Sabre V3

Publié : sam. 09 juil. 2016 18:56
par rikardo1979
ArjenA a écrit :Tonight I finally got round to laying a new ethernet cabe from my switch to my audio set. Wifi takes a lot of power on the Pi and I heard of cases where it interferes with the sound.
However, when plugging in the ethernet cable I get an audible hum. Could this be a ground loop of sorts? I don't have a non shielded cable here long enough to reach the switch, but before I go out and get one I would like to know if anybody else experienced something like this. The cable I use now is a Cat6 shielded cable with the metal casing on the plug connected at both sides.
does this hum appear only when you connect lan cable? I using just cheap CAT5 cable from my unit to near switch which is than linkd to near router. I have same HW as you. RPi 2 + I-Sabre V3

Re: Ethernet hum on Pi + i-Sabre V3

Publié : sam. 09 juil. 2016 23:13
par ArjenA
I put an extra switch between the cable and the DAC so I could use a cheap cable with plastic plugs to connect. Hum is gone. So it appears the hum is caused by the grounded cable. I'll cut the connector and replace it wit a non-shielded one. Or keep the switch in between ;-)...